Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ásványok

2013.12.31

ACHÁT gyógyító hatása     
Az acháthoz hozzárendelhető csakra:
- botswanai achát: szívcsakra
- csillagachát : gyökércsakra, napfonat csakra
- csipkeachát : szakrális csakra
- faachát : gyökércsakra
- szalagachát : szakrális csakra, napfonat csakra
- szemachát : homlokcsakra
- tűzachát : gyökércsakra
- vízachát : szakrális csakra 
Csillagjegy: Bika, Ikrek, Rák, Skorpió
Elemek:
- botswanai achát (rózsaszín ) : levegő
- szemachát, faachát, mohaachát : föld
- tűzachát : tűz
Szín: minden színben, többnyire szürke, kékesszürke, zöldesszürke, szürkésfehér, barna csíkozással
Achátfélék
Botswanai achát
színe: szinte minden színárnyalatban előfordulhat. Ismertetőjele minden esetben szalagszerű rajzolata. Nevét első lelőhelye után kapta. Gyógyhatása: Elsősorban a tüdőre hat. Füstmérgezés esetén segít, hogy szervezetünk visszanyerje természetes egyensúlyát. Ha valaki szeretne felhagyni a dohányzással, jó hasznát veheti ennek a kőnek. A botswanai achát javítja ezen kívül a sejtek regenerációs képességét, és hatással van a vérképzésre is.

Csillagachát "amulettkő", vagy "mennydörgő tojás" néven is ismert
Színe:zöld, szürke, vagy barna.  Gyógyhatása: erősíti az ellenálló erőt, pozitív hatással van az idegekre

Csipkeachát Szín: szürkésfehér,sárgás, bizarr rajzolatú
Gyógyhatás A hólyagra és az epehólyagra hat. Lelkileg segít, hogy könnyebben dűlőre jussunk félelmeinkkel.

Faachát
Szín: zöldesfehér, szálas zárványokkal. Gyógyhatás: Javítja a kitartóképességet,ugyanakkor segíti a belső nyugalmat és higgadtságot. Az imunrendszerre gyakorolt pozitív hatása révén ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Fizikai kimerültség esetén is segítséget jelent.

Szalagachát
Színe: sárga, vöröses, kéktől a szürkéig.
Gyógyhatás: Elsősorban a belső szervekre hat, mint például a méh, gyomor és a belek.

Szemachát
Színe: barnás, szemhez hasonló gyűrűkkel. Gyógyhatás: Amint az a nevéből is következik, elsősorban a szemreretinaleválásnál, retinabántalmaknál, zöldhályognál.

Tűzachát
Színe: barna, zöld, kék, narancssárga. Gyógyhatása: A tűzachát a belső tüzet szítja, élénkíti (leginkább a gyökércsakra területén), emellett azonban meg is szilárdítja a földdel való kapcsolatunkat, javítja a regenerációt, erősíti az agyat.

Vízachát
Vizet magába záró geoda ( ásványokkal kitöltött kőzetüreg )
Gyógyhatás: Nyugtató, és véd a negatív hatásokkal szemben. Általános állapotjavító, erősítő, amely enyhít a stressz okozta fejfájáson.
 
AVENTURIN gyógyító hatása
Az aventurinhoz hozzárendelhető:
Csakra: szívcsakra    Csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg, Nyilas, Vízöntő
Tulajdonságai: Szín: szürkészöld, zöld, vörösesbarna, áttetszőtől az átlátszatlanig
Gyógyhatása: Az aventurin jó hatással van a bőrre, alkalmazzák allergia, bőrkiütések, ekcéma, pattanások kezelésére. Leégéskor is hasznos hűsítő hatása. Ha a kezelendő bőrfelület viszonylag kisebb, elég ha az aventurint pár percre a szánkba vesszük, majd megérintjük vele a kezelendő felületet. Nagyobb felület kezeléséhez helyezzük az aventurint egy tálka forrásvízbe, majd tegyük ki a tálkát egy éjszakára a szabadba. Ezzel a vízzel kezelhetjük azután a kívánt bőrfelületet. A különféle bélproblémák, például a püffedtség, a hasmenés vagy a székrekedés is remekül kezelhetők aventurinnal. A belekre kifejtett hatása azonban másképp is megnyilvánul. Hatással van a zsíranyagcserére is, így segítheti a felesleges zsír lebontását. Ha tudatosítjuk magunkban a bőr és bélproblémák lelki összetevőit, rájövünk, hogy ezek a szervek arra hívják fel a figyelmet, mi az, ami a "bőrünkre megy", illetve amitől meg kell szabadulnunk. Ez a párhuzam nyilvánul meg tehát az aventurin lelki hatáskörében. Megnyugtatja a szívet, feledteti gondjainkat, segíti a nyugodt alvást.

AKVAMARIN gyógyító hatása
Az akvamarinhoz hozzárendelhető:
Csakra : torokcsakra    Csillagjegy : Bika, Ikrek, Rák, Szűz, Mérleg, Skorpió, Halak, Vízöntő
Elem: víz, levegő   Tulajdonsága: Szín:világoskéktől a zöldeskékig, átlátszótól az áttetszőig
Sokrétű hatása szintén generációk óta ismert. Lehetőleg hematittal töltsük fel.
Gyógyhatása: Az akvamarin szabályozza és javítja a test mirigyeinek működését. Sikeresen alkalmazható pajzsmirigyproblémák, mirigydaganatok és gyulladások kezelésére. Erősíti az immunrendszert. Segítségével regenerálható a fáradt és megerőltetett szem is. Mivel az allergia és a szénanátha gyakran jár könnyezéssel, ezért ezen a téren is jó hasznát vesszük. Alkalmazható megfázáskor és az olyan légúti megbetegedések esetében is, mint az asztma és a bronchitis. Lágy, megnyugtató rezgései csillapítják az agressziót. Hatása kiterjed a lelki síkra is : enyhíti a depressziót és a szélsőséges hangulatingadozásokat. Javítja az agytevékenységet, ezért a sok stressznek kitett emberek számára igen hasznos.

AMAZONIT gyógyító hatása  
Csakra: szívcsakra, torokcsakra    Csillagjegy: Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak
Tulajdonsága: Szín: zöld - kékeszöld, átlátszótól az átlátszatlanig
Gyógyhatása: Az amazonitot már régebben is a szülő nő kezébe adták, hogy a fájásokat és a szülést elősegítsék. Lazító, oldó hatást fejt ki a menstruációs görcsök esetében is. Réztartalma révén erősíti az agyat. Lelki téren is kiegyensúlyozó hatása van: oldja a lelki feszültséget és nyugtatólag hat az idegekre. Még önpusztító hajlamok és depresszió esetén is feljegyezték harmonizáló hatását.

AMETISZT gyógyító hatása  
Csakra: gyökércsakra, koronacsakra, napfonat csakra Csillagjegy: Kos, Szűz, Skorpió, Nyilas, Vízöntő, Halak  Tulajdonsága: Szín: A világostól a sötétliláig,sápadt lilásvörös, átlátszótól az áttetszőig.
Az ametisztet soha ne tegyük a tűző napra, mert kifakul, és elveszti ibolyaszínét.
Gyógyhatása: Az ametiszt felhasználási területe rendkívül széleskörű. Már az ókori görögök is olyan kőként ismerték, amely segít megőrizni a józanságot ( használója olyannak látja a dolgokat, amilyenek). Az idegsejtekre kifejtett hatása révén javítja az agy koncentrációs képességét, segít a migrénes rohamok esetében. Mivel az ametiszt elősegíti az ellazulást, használata javallott alvászavarok ellen. Kiegyensúlyozó hatással van a túlzott hyperaktivitásra, illetve a belső nyugtalanságra. Kiválóan használható a meditáció elmélyítésére. Tisztítja a vért és kiegyenlíti a vérnyomást, oldja a vérrögöket, ezért hatásos érproblémák és görcsök esetében. Gyorsítja a vérömlenyek felszívódását. Segíti a látást, sőt a színvakság gyógyítására is használják. Élénkíti a hasnyálmirigy működését, serkenti az immunrendszert, enyhíti a torokfájást. Erősíti a légutakat és segít a tüdő megbetegedéseinek leküzdésében. Hat az idegekre és az izületekre, elősegíti a kötőszöveti húzódások gyógyulását. Az ametisztet a "szenvedélyek kövének" is nevezik, azt mondják róla, hogy a mániás viselkedések mindegyikére pozitív hatással van. A térenergia harmonizálására is gyakran használják .

ARANY gyógyító hatása
Az aranyhoz hozzárendelhető Csakra: napfonat csakra   Csillagjegy: Oroszlán
Tulajdonsága: Szín: aranysárga, sárgásfehér, átlátszatlan, opak (nagymértékben fényelnyelő )
Az aranyat az ún. "férfias" tulajdonságokhoz sorolják. Sok ősi kultúrában a nap szimbóluma.
Az arany javítja többek között az idegek vezetőképességét, a vitalitást és a vérkeringést. Élénkíti a szexualitás szerveinek működését.
Óvja a szívet, hatással van az agyra és a mirigyekre. Ha huzamosabb ideig hordjuk, hatását lassanként az egész testre kiterjeszti. Izületi gyulladásos betegek esetében az orvosok tapasztalata, hogy a betegeknek azon az ujján, ahol a jeggyűrűjüket viselik, nem lépett fel gyulladás, vagyis az arthritis esetében is bebizonyosodott az arany oltalmazó hatása.
Lelki téren az arany oldja a bűntudatot. A depresszióban szenvedőket is új élniakarással tölti el.
Az agyra gyakorolt hatásának köszönhetően óv a szellemi túlterheltségtől. Kisebbségi érzés ellen is használhatunk aranyat, növeli az önbecsülést és javítja az önértékelést.

AZURIT gyógyító hatása
Csakra: torokcsakra, homlokcsakra
Csillagjegy: Nyilas
Sajátossága: Tisztításkor ügyeljünk arra, hogy nagyon porózus kő.
Gyógyhatása: Az azurit erős hatással van a pajzsmirigy működésére. A zöldhályog kezelésének is hatásos kiegészítő eszköze lehet. Ízületi gyulladások esetén is hasznos segítség. Használatával megnyithatjuk és erősíthetjük a homlokcsakrát. Ez nem csak a meditáció elmélyítését teszi lehetővé, hanem észlelési képességeinket is finomítja, sőt koncentráló képességünket is növeli.

AZÚRMALACHIT gyógyító hatása
Csakra: szv-, és torokcsakra
Csillagjegy: Bika
Sajátossága: A porózus kövek közé tartozik.
Erősíti az immunrendszert, az izmokat, a lépet, a májat és a vesét. Kékeszöld színű rezgése enyhíti a melegnek vagy a forrónak érzett testtájékok fájdalmát. Lelki síkon oldja a belső nyugtalanságot, elősegítve ezzel az ellazulást. Erősíti tudatunkat, tágítja belső határainkat, s mindezekkel elősegíti egyéni fejlődésünket.

BOROSTYÁN gyógyító hatása
A borostyánhoz hozzárendelhető:
Csakra: napfonat - csakra
Csillagjegy : Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő
Elem: levegő, kevés tűz
Tulajdonságai: Színe: mézsárga, narancssárga, sárgásfehér átlátszótól az átlátszatlanig
Sajátossága: A borostyán szintén a legismertebb gyógykövek egyike. Valójában az idők során megkövesedett gyanta, ezért gyakran zárványokat is találhatunk benne: apró leveleket, gallyacskákat, rovarokat. Ha kézbe vesszük a borostyánt, a többi kőhöz képest könnyűnek és melegnek érezzük.
Gyógyhatás A borostyán igen jó hatással van a különféle bőrbetegségekre, használhatjuk kelések, furunkulusok és ekcéma, afta, bőrkiütések, psoriasis, övsömör, allergia és szemölcsök esetében is. Mivel a fejbőr is bőr, a borostyán alkalmas korpásodás ellen is. A légutakra is kifejti gyógyító hatását. Használhatjuk a tüdő erősítésére,mandulagyulladás, köhögés, asztma, krónikus hörghurut esetén. A borostyán a kisgyermekek fogzásakor is hasznos segítséget nyújt. Ugyanígy használhatjuk felnőttek fogínygyulladása esetén is. Általában elősegíti a sebek gyógyulását is. Használják például reumatikus panaszok, ín- és izületi gyulladások, váll- és nyakmerevedés, a gerincoszlop problémái és megbetegedése, lumbágó és csípőizületi gyulladás esetében. Jótékony hatással van a májra és epére, vesére, lépre, és az emésztésre is. Melengető energiája javítja és nyugtatja a kedélyt, megszünteti a félelmeket és a depressziót. Energiája önbizalommal tölt el, segítségével gondtalanabbul élhetjük az életet. Gyakran megszünteti a stressz okozta fejfájást és a migrént is.

CITRIN gyógyító hatása
A citrinhez hozzárendelhető: Csakra: napfonat csakra, torok csakra
Csillagjegy : Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Bak
Elem: föld (sárga, barna), levegő (fehér)
Tulajdonságai: Szín: A világostól az aranysárgáig átlátszó - áttetsző
Gyógyhatás A citrin a gyomor és a belek problémáin segít. Felfúvódás, teltségérzet, gyomorgörcsök, gyomorhurut esetén alkalmazzák. Hatással van a hasnyálmirigyre, és hasznos cukorbetegség esetén is. Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a szervezet méregtelenítési és tisztulási folyamatait. Hat a bőr tisztátalansága, sőt fejsömör ellen is. Hasznos segítség a citrin a diéta során, mivel segíti a méreganyagok kiválasztását. Oldja az energiarendszer blokádjait, kedélyjavító, hat a depresszió ellen is. Meleg kisugárzása csökkenti a hidegérzetet. Még egy különlegessége van : elerőtlenedés esetén elmulasztja a fáradtságot, önbizalmat, bátorságot és új életenergiát önt belénk. Mivel építőleg hat az idegekre, megszünteti az idegességet is. Használatával megszünik az önsajnálat, az önromboló tendenciák, még az öngyilkos gondolatok is eltűnnek. Harmonizálja a napfonat csakrát.

EPIDOT/UNAKIT gyógyító hatása
Az unakithoz hozzárendelhető:
Csakra: Napfonat csakra, szívcsakra
Csillagjegy: Ikrek
Elem: Föld
Szín: sötétzöldtől a sárgászöldig, átlátszótól az átlátszatlanig.
Előfordulási helye: Ausztria, Finnország, Kenya, Brazilia, Namibia, stb.
Gyógyhatása: Az unakit jelentősen meggyorsítja a betegség utáni lábadozást, elősegíti a pihenést. Rezgésével erősíti a szervezet öngyógyító erőit és segít, hogy gyorsabban váljunk ismét egészségessé. Az unakitot alapvetően minden terület regenerációjához használhatjuk. Ugyanígy alkalmas a betegség megelőzésére, mivel erősíti az immunrendszert. Javítja a belek, a máj és a tüdő működését is. Lelki területen az unakitnak tulajdoníthatóan gyorsabban felépülünk a sorscsapások és lelki megrázkódtatások után.

EZÜST gyógyító hatása
Az ezüsthöz hozzárendelhető: Csillagjegy : Rák, Vízöntő Elem : víz, levegő
Tulajdonságai: Szín : ezüstfehér, opak (nagy mértékben fényelnyelő)
Az ezüstöt, mint ékszert mindenki ismeri. Az arannyal ellentétben az ezüstöt a női oldalhoz rendelik. Ezért van is néhány kő, amit az ékszerészek nem foglalnak másba, mint ezüstbe, például a holdkövet. A két ásvány rezgése kiegészíti és erősíti egymást.
Az ezüst segít az ún. holdkóron, és az alvajáráson.
Növeli alkalmazkodóképességünket és reakcióink gyorsaságát.
Fertőtlenítő hatású, gyorsítja a sebek gyógyulását.
Segíti a szervezet tápanyagfelvételét.
Az ezüst már ránézésre is hűvösséget áraszt, s valóban segít levezetni a forróságot, például leégés vagy láz esetében.
Elmulasztja a bal oldali fejfájást is.
Emellett hat minden érzékszervre, a pajzsmirigyre, a bélpanaszokra és a gyomorhurutra.

FLUORIT gyógyító hatása
Csakra: torokcsakra, homlokcsakra, illetve koronacsakra
Színei: kék, zöld, sárga, ibolya és fehér
Kapcsolódó csillagjegyek: Leginkább a vízöntő, halak csillagjegyben születettek számára alkalmas.
Amint a neve is sejteti, ez a kő nagyrészt fluorból áll, tehát hatással van a csontokra: ezen a területen sok betegség kezelésére használják, például arthitis (izületi gyulladás), csontritkulás, csonttörések esetében. A fogakat is ellenállóbakká és erősebbé teszi. - A fluoritot a légzési panaszok enyhítésére is használják, mert segíti a nyálkahártya, a légutak és a tüdő regenerálódását. Allergia esetén is hatásos. - Segíti a nagyagy műkösédését, a könnyebb tanulást és a gyorsabb gondolkodást. Idegnyugtató hatású. Serkenti az anyagcsereműködését.

FÜSTKVARC gyógyító hatása
Csillagjegy: Bak
Fokozza élniakarásunkat és terhelhetőségünket, állhatatosságunkat és kitartásunkat, akkor is, ha kimerültek vagyunk - ugyanakkor azonban segíti a kikapcsolódást is. - Erősíti a kötőszöveteket, segíti a lerakódások feloldását, használható ízületi bántalmak esetében is. Erősíti az idegeket és az izmokat, hatásos lágyéki fájdalmak, görcsök esetén. Serkenti a hormontermelést, és fokozza a koncentrációs képességet.


GRÁNÁT gyógyító hatása
Csakra: gyökércsakra
Csillagjegy: Kos, Ikrek, Oroszlán, Skorpió, Nyilas, Bak
A gránátcsoport tagjai: Almindin, Andrachit, Grosszulár, Pirop, Spessartin, Uvarovit.
A gránátok segítenek a test gyulladásos folyamatainak és a sebek gyógyógyulásában. Energiát adnak: növelik az ellenálló erőt, mert élénkítik az immunrendszer működését. Fokozzák a kitartást és segítenek a nagyobb aktivitásban. Élénkítik a szívet és a vérkeringést. A gránátok használata valójában az összes szervet serkenti. Ez megkönnyíti szervezetünk számára a méregtelenítést is.
Hatnak a vérre is: javítják a vérképet, segítenek a vér betegségeinek legyőzésében. Óvnak az érelmeszesedéstől is. - Lelki síkon is élénkítő és erősítő hatást fejtenek ki: bátorságot és bizalmat öntenek belénk még a nehéz helyzetekben is.

GYÖNGY gyógyító hatása
Csakra: koronacsakra
Csillagjegy: Mérleg, Bak
Szín: fehér rózsás
A gyöngyöt vérzési zavarok (véres vizelet, túl erős menstruáció) esetében használhatjuk. Hatására gyorsabban gyógyulnak a sebek. Hűsítő hatását a lázas betegségek, így tejláz enyhítésére is alkalmazzák. Hatással van a mellékvesére, és gondoskodik az ödémák (vizenyők) felszívódásáról. Mészhiány és körömbetegségek fellépésénél is segít.
Agyhártyagyulladás (meningitis), megszállottság (mániákusság), hisztéria és egyéb elmebejok esetében is hatásos lehet. - A gyöngy tudatosítja a feldolgozatlan konfliktusokat, traumákat, régi fájdalmakat. Hat a szellemi kimerültség ellen, megtanít a kezdeményezésre, segíti egyéni érési folyamatunkat.

GYÖNGYHÁZ gyógyító hatása
Csakra: koronacsakra
Mindenféle nyálkahártya-probléma, gyulladás, duzzadt, illetve megnagyobbodott mandulák, mandulagyulladás, viszketegség ellen használhatjuk. - Hat a levertségre, helyreállítja a lelki egyensúlyt, élénkíti a hajtóerőt. Használatával kitágul lelki horizontunk.

HEGYIKRISTÁLY gyógyító hatása
A hegyikristályhoz hozzárendelhető:
Csakra : minden csakra    Csillagjegy : minden csillagjegy   Elem : föld, némi levegő
Tulajdonsága: A hegyikristály fokozza az összes többi kő hatását, erősíti a test összes funkcióját, kiegyensúlyozó hatást gyakorol a lélekre.
A legismertebb gyógykövek egyikének számít, minden kövek leggyógyítóbbikaként tartjuk számon.
Tiszta energiája minden más energiát mozgásba hoz, ezért alkalmas minden kő feltöltésére is.
Hegyikristálytűkkel bármely más követ feltölthetünk.
Amikor még nem kristályosodott ki, a hegyikristály tejszerűen átlátszatlan. Ebben a formájában tejkvarcnak nevezik.
Gyógyhatása: Hatással van a szemre (erősítő, gyulladásgátló hatás, hosszú olvasás, vezetés, képernyő előtt töltött idő utáni fáradtság esetén, szürke- és zöldhályog ellen, tisztítja a könnycsatornákat) bőrre (pattanások, vérzések, égési sérülések, ekcéma, hegesedés, bőrallergia, bőrkiütés ellen), ízületekre (ízületi gyulladás, gerincoszlop tartáshibáinak korrigálása, porckorongpanaszok, csípőgyulladás, lumbágó, a hát erősítése, nyak lazítása, hátfájás, gerinctörés, gerincoszlop általános erősítése). Vérre (véredények tágítása, a véredények szűkülése ellen, fehérvérsejt képződés). Belekre (hashajtó, szabályozza az emésztést, enyhíti a bélgörcsöket, optimalizálja a gyomor működését, erősíti a béltájékot, gyomorpanaszoknál, - gyomorfekély és gyomorfájás esetén, hasmenéses betegségeknél is hasznos. További felhasználási lehetőség: ellenálló képesség növelő, testi, lelki és szellemi kimerültség esetén, a végtagok fáradtságérzete esetén; nyugtató; serkenti a tobozmirigy működését, sejtképződést, oldja az energia blokádjait, hogy serkentse a tobozmirigyet. Lázcsökkentő, görcsök, rángógörcsök (epilepszia esetén). Alkalmas anyagcsere élénkítésére. Egyensúlyzavarok, epilepszia, érzéketlen testrészek esetén, szédüléskor, ájuláskor, Harmonizálja a két agyfélteke működését, erősíti az agyalapi mirigyet.
Alkalmas a negatív energiák levezetésére, aura tisztítására erősítésére és védelmére, a kifejezőerő növelésére, a lelki díszharmónia kiegyenlítésére, az álomtevékenység javítására, segítség az ellazuláshoz. Használható lelki sebek begyógyítására, sorscsapások feldolgozására, a káros környezeti sugárzás csökkentésére. A hegyikristály gyógyhatásai szinte végtelenek, hiszen minden területen hat, a felsorolás ezért nem teljes értékű.

HELIOTROP gyógyító hatása
A HELIOTROP a Kos, Rák, Skorpió jegyben születettek szerencseköve! A heliotrophoz hozzárendelhető:
Csakra :gyökércsakra,szakrális csakra, napfonat csakra, szív csakra
Csillagjegy : Kos, Rák, Skorpió
Elem : föld
Tulajdonsága: sötétzöld alapon vöröses - rőtes foltokkal, átlátszatlan
A heliotrop a kalcedonok csoportjába tartozik
Gyógyhatás:
A heliotrop rendkívüli ereje már ősidők óta ismert. Szinte minden szervre hatással van, élénkíti az immunrendszert, óv a betegségektől. Növeli vitalitásunkat, megkönnyíti a szervezet vitaminfelvételét. Használhatjuk lábdagadás, lábikragörcsök és visszértágulat esetén is. Nem csak a lábakban, hanem általában az egész testben erősíti az ereket, így csillapítja a vérzészavarokat, bárhol lépnek is fel.
Bélproblémák és aranyér esetében is hatásos. Használata befolyással van a cisztákra is. Jótékonyan hat az epebántalmakra, oldja az epekövet is. A vesére is hatással van, segíti a méregtelenítést és a savtalanítást, ezáltal élénkíti a nyirokkeringést is. Szemproblémákat is orvosolhatunk ezzel a kővel, pozitívan befolyásolja a zöld hályogot.
Lelki síkon segít elhatárolódni a lelki megterhelésektől és a nem kívánt befolyásoktól. Segít a rémálmok esetében is, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy tennünk kellene valamit a sok negatív hatás ellen. Nyugtat, csökkenti az agressziót, növeli a terhelhetőséget. Új energiát meríthetünk belőle, fokozza az életörömöt.
Az agyra gyakorolt hatásának köszönhetően megkönnyíti a koncentrációt.

HEMATIT gyógyító hatása
Csakra: gyökércsakra
Csillagjegy: Kos, Skorpió, Bak, Vízöntő
Tulajdonsága: Vörösesbarna, szürkésfekete, fekete, az átlátszótól a z opakig (nagymértékben fényelnyelő) A hematit is széles körben elterjedt kő. Segítségével sok más követ feltölthetünk.
Gyógyhatás: A hematitot sokan "vérkőként" ismerik.
Magas vastartalma pozitív hatással van a vérképre, még vérszegénység esetén is hatásosnak bizonyult. Általában jó segítség a vashiánnyal szemben.
Segítségével jobb és egészségesebb bőrszín érhető el.
A hematit alkalmazható érelmeszesedés, arthrosis, lábdagadás, lábikragörcsök, visszerek és ínszalagrándulás, hátproblémák esetében. Véd az érelmeszesedéstől, használatával a vérömlenyek és véralvadékok sokkal gyorsabban elmúlnak. Aranyér esetén is alkalmazhatjuk.
Ez a kő fokozza a test regenerációs képességét, tehát hasznos segítség lábadozáskor. Regeneráló hatással van a májra, így megkönnyíti a szervezet méregtelenítését.
Elősegíti a sebek gyógyulását, még az égési sérülések is gyorsabban gyógyulnak a segítségével.
A rendszertelen menstruáción is javít.
A terhesség alatti fáradtság enyhítésére kiválóan alkalmas.
A hematit használatával javíthatunk életminőségünkön, fokozódik vitalitásunk.

HOLDKŐ gyógyító hatása
Csakra . szakrális csakra, torok csakra   Csillagjegy : Rák, Bak, Halak
Tulajdonsága: színtelen, sárga, átlátszó
A holdkőnek lágy, harmonikus rezgése van. Ezért ne tegyük a napra, hanem a Hold fényével töltsük fel.
Gyógyhatása :
A holdkő a legismertebb kövek közé tatozik,hatása széleskörű. A női oldalhoz sorolják. Külleme és kisugárzása a férfiakat kevésbé érinti meg.
A holdkő segíti a tobozmirigy működését.
Testet és a lelket egyaránt harmonizálja.
A hormonháztartással közvetlenül, vagy közvetve összefüggő problémák mindegyike orvosolható a holdkő segítségével. Kiegyenlíti a hormonháztartást, serkenti a petefészek működését, növeli a termkenységet, egyaránt kezelhetők vele a menstruációs zavarok és a klimaxos problémák.
Hatással van a csontozatra is, rendszeres használatával megelőzhető a csontritkulás.
Hormonális hajhullás ellen is alkalmazhatjuk.
Egyenletesebbé teszi és javítja a nyirokkeringést, ezért a nyirokutak elzáródása, vizenyő, vagy végtagdagadás esetében is segíthet.
A holdkő nyugtató hatású, akár irracionális félelmekről, tébolyról, skizofréniáról vagy tévhitről van szó.
Sokan panaszkodnak újhold vagy telihold idején alvás vagy vizelési zavarokról, izgatottságról. Ilyenkor egy holdkövet ajánlott a párna alá tenni. Éjszaka a tudattalan ideje, a holdkő segít, hogy felismerjük tudattalanunk üzenetét. Emlékeztet álmunkra, megmutatja érzelmi konfliktusainkat.
Nem csak a belső fejlődésünket segíti, hanem erősíti intuiciónkat is, segítségével felélednek és szilárdabbá válnak médiális képességeink.

HOWLIT gyógyító hatása
A howlitot kékre festve türkinitnek nevezik. Eredetileg fehér színű, szürke erezettel. Gyakran festik, így színben hasonlít a türkizhez, de egyébként semmi köze hozzá.
Gyógyhatás: bórtartalma révén befolyásolja a gyomor- és bélflórát, ezzel enyhíti az émelygést, a görcsöket és a hasmenést. Stabilizálja az egyensúlyérzéket, elősegíti az idegrendszer ellazulását és hatással van a kívülről észlelhető mérgezési tünetekre. Kalcium alkotóeleme viszont a hormon-, enzim- és fehérjetermelést serkenti. Segíti az anyagcserét is.
Pszichikai hatás: a kémiai összetevők olyan módon rendeződnek el az ásványban, hogy gondoskodnak a belső nyugalomról és kiegyensúlyozottságról, a bizalomról és a harmóniáról - azaz az önrendelkező, boldog életről.
Howlit a súlyproblémákkal küzdő emberek köve!
Segíti a fogyást és a salaktalanítást.Emellett csökkenti a folyadékraktározást is.
Enyhíti a bélzavarokat, gyomorémelygést és a hányingert.A howlit fizikai síkra gyakorolt hatását a lelkiekre kifejtett hatása támogatja: Erősíti az akaratot és a kitartást. Segíti a blokádok minden fajtájának leépítését, testben és lélekben egyaránt.
Javítja a diplomáciai készséget és a belátást. A howlit az Ikrek csillagjegyben születettek talizmánköve!

JÁSPIS gyógyító hatása
A jáspishoz hozzárendelhető:
Csakra : a jáspis változatainak megfelelő minden csakra
Csillagjegy : Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas, Bak, Halak
Elem : föld, tűz (piros)
Tulajdonságai : Színe: minden szín, sárga, barna, vörös, zöld, csíkos vagy foltos. Ritkán áttetsző
Gyógyhatás: A jáspisról szintén megállapítható, hogy jóformán minden területen egyaránt alkalmazhatjuk. A felhasználást illetően a választás fő szempontja a kő színe, amelyet a megfelelő csakraműködésekhez párosítunk. A vörös jáspis túlnyomórészt az akaraterőhöz, megvalósítási képességhez, vérproblémákhoz ajánlott. A sárgát és barnát a gyomor - bélrendszerhez, a zöldet a gyógyulás elősegítéséhez és harmonizáláshoz használjuk. A jáspis minden fajtája erősíti az ellenálló erőt, segíti az emésztést, alkalmazható hasi gyulladás, felfúvódás esetében.  Erősítik a hólyagot, segítenek a vesebetegségek, vesekövek, bélfekélyek esetében. Szabályozzák a bélmozgást, erősítik az egész bélrendszert. A vércukorszintre gyakorolt hatásuk miatt nagyon hasznosak a cukorbetegek számára. Fokozzák a kitartást, elősegítik a kiegyensúlyozottságot, megnyugtatnak, segítenek belátni a hibákat és leépíteni a bűntudatot. Növelik a lelki erőt, újult életerőt adnak.

JADE gyógyító hatása
Csakra: szakrális, napfonat és szívcsakra
Csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg, Halak
Elem: föld (némi, levegő és víz)
Erős hatással van a hólyag és a vese működésére nemcsak a sav-bázis-háztartást tartja egyensúlyban, hanem a vízháztartást is. Emellett segít a méreganyagok kiválasztásában és elvezetésében, ezért remekül használható elhízás ellen.
Lelki hatása: erősíti az idegeket. Feszültség és kimerültség esetén élénkítő hatású: feszültség és az oldottság közötti kiegyensúlyozottság érzését kelti. Visszaadja belső békénket és nyugalmunkat.

KALCEDON gyógyító hatása
A kalcedonhoz hozzárendelhető:
Csakra: Torokcsakra    Csillagjegy: Ikrek, rák, Szűz, Nyilas, Bak
Elem : levegő, némi víz (fehér változat)
Tulajdonságai: Szín: szürke, szürkéskék, szürkészöld, szürkésfehér
Gyógyhatás: Mivel a kalcedon főleg a torokcsakra területén fejti ki hatását, általában e tájék betegsége és zavarai esetén alkalmazzák. Hat az olyan légúti megbetegedésekre, mint például a torokgyulladás, a hörghurut akut és krónikus formája, a rekedtség, torokfájás, gégehurut, pajzsmirigy és betegségei ellen. A beszédképességet javító tulajdonságai miatt beszédzavarok és dadogás ellen is alkalmas. A torok területén jelentkező blokádokat felszámoló hatása miatt a kő ragadványneve : " a szónokok köve". A kalcedon a szemnek is jó orvossága,különféle szempanaszok és zöldhályog esetén is alkalmazzák. További alkalmazási lehetőségei is vannak, például hat a mirigyekre is. Szoptató anyáknál javítja a tejtermelést,de emlőgyuladás gyógyítására is használatos. A hormontermelő mirigyek működésének minden zavaránál ajánlott a használata. Szabályozza a hormonális ciklusokat. A belső elválasztású mirigyekre és az anyagcserére gyakorolt hatása révén cukorbetegek számára is ajánlott, mivel szabályozza a vércukorszintet. Használatával gyorsabban elállíthatjuk a sebek vérzését, s gyógyulásukat is meggyorsítjuk. Segít legyűrni az utazási rosszulléteket és frontérzékenységet, enyhíti a hányingert befolyásolja a nyirokáramlást. Használják ágybavizelés és epilepszia ellen is.
A diéta elősegítésére is alkalmas a kalcedon : csillapítja az éhséget, gátolja a tápanyagfelvételt, oldja a vizenyőt (ödémát), szabályozza a testfolyadékokat és segíti a szervezet méregkiválasztását. Segít elhatárolódni a lelki megterhelésektől, nyugtat, ellazít, megszünteti a belső nyugtalanságot, fokozza a terhelhetőséget. Nem csupán az agressziót építi le, hanem megkönnyíti a mások agressziójával való elbánást is, sőt tudatosítja bennünk saját, gyakran elfolytott agressziónkat. Harmonizálja és megnyugtatja az indulatokat is. Segít a lelki traumák feldolgozásában, visszaadja önbizalmunkat és az elevenség érzését.
 
KARNEOL gyógyító hatása
Csakra : gyökércsakra       Csillagjegy : Kos, Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Vízöntő
Elem: tűz, levegő (sárga)
Tulajdonságai: A karneolok a vérre hatnak.Javítják a vérképet, oldják a vérrögöket és véraláfutásokat, segítenek elállítani a vérzéseket, gyorsítják a sebek gyógyulását.
Gyomor - és bélproblémák esetén is hatásos: a bélflóra szabályozása, bélgörcsök, vastagbélgyulladás, szorulás megszüntetése. Használhatjuk anyagcsereproblémák esetében is.Javítják a szervezet ásványi - és tápanyagfelvételét. A karneolok segítenek a vese - és hólyagkövek feloldásában, véres vizelésnél, az ún. "női betegségeknél" A karneol csökkenti a koleszterinszintet is. Általa csökkenthető a láz és a lázrohamok könnyíthetők. Hatással van a lépre, májra, gyomorra és nyirokra. Feszesebbé teszi a kötőszövetet, jól hat érfájdalmak és visszér esetében. Csalánkiütés ellen is használatos.
A karneol fokozza kitartásunkat és állhatatosságunkat, segíti tetterőnket. Lelki kimerültség esetén új energiát ad, erősíti belső indittatásunkat.

KÉK KVARC gyógyító hatása
Csakra: szakrális csakra, szívcsakra
Elem: víz.
Hűsítő rezgése csökkenti a lázat, de pozitív hatással van minden fájdalmas és gyulladásos folyamatra is. Emellett erősíti az immunrendszert. Harmonizálja a légcsöveket, a hörgőket és a tüdő működését. Ugyanígy alkalmazható krónikus feszültségeknél is. A belső nyugalom és higgadtság érzését közvetítve növeli a stressztűrő képességet.

KORALL gyógyító hatása
Csakra: gyökércsakra, szakrális csakra, szívcsakra
Csillagjegy: Halak
A korall a vérképre van hatással, anémia (vérszegénység) esetén is. Hatására szervezetünk könnyebben termeli az ellenálló képességhez nélkülözhetetlen fehérvérsejteket. Stabilizálja a vérnyomást. Fertőzésveszély és köhögés ellen is használhatjuk. Szabályozza a nyirokkeringést, és segít a nyirokmirigyek betegsége esetén. Enyhíti a vérzési zavarokat.
A korall befolyást gyakorol a légutakra is: erősíti a hörgőket, segít légszomj és köhögés esetén (beleértve a szamárköhögést is). Csökkenti az epekövek kialakulásának esélyét. Levezeti a bélproblémákat, segíti a salaktalanítást és a súllyproblémákat. Hatással van a petefészekre, fokozza a termékenységet, és enyhíti a klimaxos panaszokat. Szenilitás és időskori gyengeség esetén is alkalmazhatjuk.

LápiszLAZULI/LAZÚRKŐ/LAZURIT gyógyító hatása 
Csakra : homlokcsakra     Csillagjegy : Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak
Elem: levegő, némi tűz
Tulajdonságai : Szín: kék, ibolya, zöldeskék átlátszatlan
Gyógyhatása:
A lazurit szabályozza a szervezet különféle mirigyeinek működését, így azok mindenféle megbetegedése esetén hasznos segítséget nyújt. Szemkönnyezés esetében is hatásosnak bizonyult.
Torokproblémák, gyakori megfázás, rekedtség, vagy gyulladás esetében is érdemes lazuritot hordani. A hallást is javítja. A lazuritot hajproblémák, hajhullás esetében is alkalmazzák.  Hat a bőrkiütésekre, beleértve a csalánkiütést is. Herpeszre szintén jótékony hatással van. Csökkenti a magas vérnyomást és a szapora szívverést, elmulasztja a fejfájást. Rovarcsípések ellen is hatásos. Használják továbbá gyulladáscsökkentőként és lázcsillapítóként, hatókörébe sorolható a gyomorfájás és a gyomorgörcs is.
Nyugtatólag hat az idegekre, így neuritisz ( ideggyulladás ) és a neuralgikus fájdalmak is enyhíthetők vele. A kolerikus temperamentumú emberek nyugalmat és oldottságot meríthetnek a kő viseléséből. Segítségével erősíthető a homlokcsakra, így hozzáférhetővé válnak azok a képességek, amelyek e - csakrához kapcsolódnak. Tudatosulnak az elnyomott érzelmek, szabaddá válik az út az intuíció számára. Még a szégyenlős emberek is nyitottabbá válnak a külvilág felé, könnyebben közelednek és könnyebben bánnak az őket körülvevő világgal. Egyszerűbbé válik a kompromisszumok megkötése.
A lazurit fokozza az önállóságot és az önbizalmat. Félelmek, depresszió, vagy melankólia ellen egyaránt használható.
A lazurit szerencseköve mindazoknak, akik a Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak csillagjegyben születtek.

 
MAGNETIT/MÁGNESVASÉRC gyógyító hatása
A magnetithez ( közismert nevén mágnes )hozzárendelhető:
Csakra: gyökércsakra    Csillagjegy: Kos, Szűz, Bak, Vízöntő    Elem: föld
Tulajdonságai: Szine: fekete
Gyógyhatása:
A magnetit (mágnes) oldja a blokádok minden formáját, így javítja minden területen az energiaellátást. Használhatjuk ínszalag - és gerincproblémák, csúz, izületi problémák és merevségek, reuma, nyakszirtmerevedés, csonttörések, teniszkönyök, hegesedési problémák esetén.
Hat az agyalapi mirigyre és szabályozza a hormonháztartást.
Mágnessége révén élénkíti a sejtképződést és a kötőszövetekre is előnyösen hat.
A magnetit növeli tudatosságunkat és tetterőnket anélkül, hogy oldottságunk ennek kárát látná. Szabályozza a pszichoszomatikus zavarokat is.

MALACHIT gyógyító hatása   
Csakra : minden csakra, különösen a szívcsakra   Csillagjegy : Bika, Mérleg, Skorpió, Bak, Vízöntő
Elem : föld
Tulajdonsága : Szine: zöld, feketészöld áttetsző, opak (nagymértékben fényelnyelő)
A malachit nagyon érzékeny kő, lehetőleg ne érintkezzék vízzel, és ne tegyük a napra sem. Feltöltéséhez hematitot vagy hegyikristályt alkalmazzunk.
Gyógyhatás : A malachitot a gennyesedések és a gyulladások minden fajtája ellen használhatjuk.
A túlerőltetett szem fáradtságát is enyhíti. Általában javítja a látást. A malachit erősíti a hasnyálmirigyet és segíti a szervezet méregtelenítését és savtalanítását. Aktiválja a test öngyógyító folyamatait.
Hatással van a szívcsakrára, erősíti a szívizomzatot, egyenletesebbé teszi a szívritmust. Hatásos szívgyengeség, szívfájás, szívneurózis és erős szívdobogás esetén. Női panaszok, fájdalmas menstruáció vagy menstruációs zavarok esetében szintén használhatjuk, de szülés megkönnyítésére is alkalmas. A malachit férfiaknál és nőknél egyaránt fokozza a termékenységet. A kólika különféle fajtáira és a görcsös fájdalmakra nézve a malachit lazító, oldó hatású. Porckorongproblémák vagy sérv esetében erősíti a gerincoszlopot. A malachit segítségével feloldhatjuk a lelki blokádokat is, a kő ezzel is segíti a szellemi fejlődést. A lélek világa feltárul, s betekintést enged az álmokba. Az elfolytott érzelmek tudatosulnak, a lelki sebek begyógyulnak. A malachit mindig visszavezet lelki egyensúlyunkhoz, harmóniánkhoz.

MOHAACHÁT gyógyító hatása
Az acháthoz hozzárendelhető csakra: gyökércsakra, szívcsakra
Csillagjegy: Ikrek, Rák
Elemek: föld
A mohaachát a légutakra és a homloküregre hat. De az egész szervezetben segíti a kiválasztást. Erősíti a hasnyálmirigyet. Bélbetegségek és bélproblémák fellépésekor kiválóan használható, egészen a bélflóra betegségekig. Harmonizáló hatása van. Szabályozza az emésztést és segít az emésztőenzimek termelésében. - Az immunrendszerre gyakorolt hatása lévén véd a fertőzésektől. Duzzanatcsökkentő hatása a nyirokmirigyekre is kiterjed. A külső- és belső gyulladások minden fajtája kezelhető vele. - A terhesség idején használható a hányinger és erős émelygés esetén, emelett segíti az embrió növekedését. - Csökkenti a lázat és sietteti a gyógyulást. Fizikai kimerültség idején erőt és fürgeséget ad. - Pszichoszomatikus panaszok és megbetegedések esetében igen hatásos lehet. - Megszünteti a félelmeket, reményt és bátorságot ad, segíti az új élettervek kialakítását, javítja a kreativitást.

MOOKAIT gyógyító hatása
Csakra: gyökércsakra,  Elem: Tűz
A Mookait egy jáspis-változat.
A Mookait harmonizáló hatást gyakorol az egész testre, és segíti a sebek gyógyulását. Gennyesedés, ekcéma, kelések és furunkulusok gyógyítására is alkalmas, mivel oldja a gennyes gócokat. Ezenkívül erősíti a hasnyálmirigyet és az immunrendszert. Tisztító hatása van a vérre. Vitalizál, erőt ad, könnyebbé teszi a fizikai igénybevételekt, és segít az esetleges túlhajszoltság feldologzásában. - A Mookait kiegyensúlyozottá tesz, a belső nyugalom és béke érzését kelti bennünk. Ahogyan a fizikai síkon segít túlhajszoltság esetén, úgy ennek megfelelően a szellemi túlterheltség feldolgozásában is segítségünkre van.

OBSZIDIÁN gyógyító hatása
Csakra: gyökércsakra. Csillagjegy: Skorpió, NYilas, Bak, Vízöntő.
Obszidiánfajták: Aranyobszidián, Fekete obszidián, Füstobszidián, Hópehely-obszidián, Mahagóni-obszidián.
Az obszidiánok antibakteriális hatásuknak köszönhetően gyorsítják a sebek gyógyulását, és hatásosak a gyulladásokkal szemben. Pozitívan hatnak allergia esetén. Minden síkon oldják és megszüntetik az energiaáramlás blokádjait. Jó földelők, félelmek és depresszió ellen is használhatók. - Fokozzák a vérellátást és erősítik a beleket. Élénkítik az emésztést. hatnak az egyensúlyzavarok, a frontérzékenység és az utazási (ill. tengeri) betegség ellen. Csont-, lágyék- és izomfájdalmak, ill. gyulladások esetén is hasznosak. Segítenek a sokk és a traumák feloldásában, a testi és lelki fájdalmakat pedig egyaránt elmulasztják. - Segítségével aktiválhatjuk tudatfelettinket, ill. emlékezetünkbe idézhetjük az elfojtott tudati tartalmakat. Ezért az obszidiánt használva integrálhatjuk lelkünk elfojtott részeit is. Emellett segíti a tisztánlátás képességét.

ÓNIX gyógyító hatása
Csakra : gyökércsakra     Csillagjegy : Nyilas, Bak, Vízöntő       Elem: föld
Tulajdonságai: Szine : fekete - fehér áttetsző
Gyógyhatása:
Az ónix erős hatással van az agy tevékenységére, így például Alzheimer - kór, epilepszia, valamint apatikus állapotok kezelésére használhatjuk. Javítja a koncentrációt és az analitikus gondolkodást.
Hat a fülre, ezért alkalmazzák belsőfülbetegségek, fülzúgás, nagyothallás vagy hallás romlása esetében is. Hatással van minden daganatféleségre. Az ónix véd a negatív befolyásoktól és energiáktól, csökkenti befolyásolhatóságunkat, segíti a természetes egót, megszünteti a negatív érzelmeket. Bánat és melankólia (melyek szintén a negatív energia megtestesülései) esetén is hatásos. Használhatjuk a szem könnyezése vagy látásgyengeség esetén is. Az ónix erősíti immunrendszerünket, véd a fertőzésektől. Fokozza a koncentrációnkat és az öntudatunkat.

PERIDOT/Olivin/Krizolit gyógyító hatása
Csakra: szívcsakra   Csillagjegy: Ikrek, Oroszlán, Rák   Elem: föld
A peridot a bőr területén hat a pattanásokra, az ekcémára, a herpeszre, a kiütésekre (csalánkiütésre is), a pikkelysömörre (psoriasis), a pigmenthiányos bőrfoltokra, bőringerekre. Feszesebbé teszi a szöveteket. – Hatással van a belekre is. Alkalmazhatjuk székrekedés, felfúvódás, teltségérzet és bélgyulladás kezelésére éppúgy, mint az anyagcsere élénkítésére. – Segíti a fehérvértestek képződését, a szervezet méregtelenítését, csökkenti a lázat, optimalizálja az epe működését. Hatékony segítség a köszvény, reumatizmus és epilepszia esetében is. – Hatással van a csecsemőmirigyre is, ezáltal jótékonyan hat az életerőre és a betegségek utáni lábadozásra. Melankólia, depresszió, negatív gondolatok, szégyenérzet, teljesítménycsökkenés, mániás depresszió, gondok okozta álmatlanság, önvádak, önsajnálat, téves eszmék és búskomorság esetében is hasznos segítség. – Hatására megtanuljuk, hogyan éljünk és cselekedjünk önállóbban, hogyan határozzuk meg mi magunk életünk irányát, s hogyan szabaduljunk meg önvádainktól. Sebezhetőség érzése elmúlik, a harag, a düh, a frusztráció eltűnik.

RODONIT gyógyító hatása
Csakra: szívcsakra, csillagjegy: Bika.
Az „Elsösegélykö“
A legjobb sebgyógykö. Vágásokat, kisebb sérüléseket képes percek alatt begyógyitani. Elgennyesedett sebeket gógyit, mérget levezet a szövetekböl, rovarcsipéseket is, és ügyel arra hogy egészséges szövetként (varratmentesen) gyógyuljob be. Képes még varratokat is a már begyógyult sebnél, utólag is átalakitani. Belsö sérüléseken is képes segiteni. Betegségeket regenerál ahol már az öngyógyitó folyamat elkezdödött, pl. autoimmunbetegségek, gyomorfekély, sklerose multiple. Erösiti a szivet és a vérkeringést. A termékenységet mindkét nemnél fokozza. Kálcium tartalma miatt erösiti a csontokat és megelözi az oszteoporosét is. Segit a streszt hamarabb leépiteni,segit a nehez szituáciokban türelmet megtartani. Nagyon jo segitségünk lehet a vizsgáknál vagy változásoknál is.Kisebb serüléseknél egy benedvesitett követ egyböl a sebre szoritani és 8-10 percig nyomásalatt tartani, vagy nagyobb serüléseknél Ajánlott igénybe venni az Elixirt ís ami a leirtakhoz testileg, lelkileg intenzivebben segitséget nyújt. Az Elixir használata minden esetben nagyon ajánlatos. Különösen segitökész az elixir egy sokkos sérülésnél ahol igy egy traumát is megelözhetünk.

RODOKROZIT gyógyító hatása
Csakra : szívcsakra
Csillagjegy : Kos, Bika, Rák, Mérleg, Skorpió, Bak
Elem : levegő
Tulajdonsága: Színe: rózsaszínes, rőtes, rózsás - sárgás, sávozott. Átlátszótól átlátszatlanig.
Gyógyhatása: A rodokrozit fokozza a figyelmet, a hajtóerőt és a teljesítőképességet. Alvászavarok és kimerültség esetében éppúgy használhatjuk, mint félelmi állapotoknál. Segítségével elmulaszthatók a viszonylagos félelmek is.
Tisztítja a vért, segít vérmérgezéskor is. Stabilizálja a vérnyomást és szabályozza a vércukorszintet.
A vérellátás javítására is használják. Megelőző hatással van az érelmeszesedésre, segít mirigyláz esetén,és a nyombél gyulladásainál, valamint bőrkiütések esetében.
A rodokrozit segíti a szervezet méregtelenítését és savtalanítását. Élénkíti a vérellátást, így megelőzi pld. a trombózist.
Sok rosszindulatú sejtelváltozás pozitívan befolyásolható rodokrozittal, például a hererák, gégerák,máják.
Hatásos migrén, sclerosis multiplex, Parkinson kór esetében. A rodokrozit erősíti emlékezetünket és javítja észlelőképességünket.
Megtanít az alkotó gondolkodásra. Tetteink is spontánabbá válnak általa.
   
RÓZSAKVARC gyógyító hatása  
Csakra : szívcsakra     Csillagjegy : Bika, Rák, Mérleg     Elem : levegő (némi föld)
Tulajdonságai: Színe : halvány rózsaszín  átlátszó, áttetsző
Gyógyhatása : A rózsakvarc a legismertebb kövek közé tartozik, s ennek talán sokoldalú hatása a magyarázata. Viselhetjük testünkön, de elhelyezhetjük a minket körülvevő térben is.
A lelki terhek megszüntetése, a vízerek leárnyékolása, mágneses mezők abszorbeálása, használhatjuk kelések ellen, megszünteti az agressziót erőszakos jelenetekkel tartkított rémálmok esetében. Vérszegénység ellen, angina pectoris (szívtáji fájdalom) esetében, félelmi állapotokban, segít a harag feldolgozásában, erősíti az ereket, segít asztma esetében, nyugtatja és enyhíti a kedélyállapotot. Mozgási és egyensúlyi zavaroknál, vérömlenyek, kék foltok ellen, vérbetegségeknél, vérrák (leukémia) esetén is, petefészekgyulladásnál, petevezetékgyulladásnál, vastagbélbetegségeknél, női betegségek esetén, termékenység fokozására, érzelmi ridegség ellen, izgatottságnál, Javítja a szövetek vérellátát, visszaadja a lelki egyensúlyt, erősíti a szívet, megelőzi a szívbajokat, aktíválja és harmonizálja a szívcsakrát szívrohamnál, szívritmuszavaroknál. Növeli a bátorságot, fokozza a szeretetet, szerelmi bánat ellen, menstruációs zavaroknál, migrénnél, negatív rezgések és energiák ellen. Erősíti az idegeket, fokozza a romantikát, alvási zavarok, álmatlanság esetében és segíti az alkotó gondolatokat. Hatásos idegfeszültség esetén. Elbizakodottság ellen is hatásos.

RUTILKVARC gyógyító hatása
Csakra: napfonat csakra, csillagjegy: Bika, Ikrek
Segít felismerni és megszüntetni elfojtott félelmeinket. Hatásos depresszió ellen. Erősíti a légutakat, segít mandulagyulladáskor, jó asztma és bronchitis (ill bronchitisasztma) ellen, köhögéskor, szénanátha ellen, meghűléskor oldja a váladékot. Hatásos tüdőbetegségek esetén, használják tüdőgyulladás kezelésére. Használatával gyorsabban múlik a középfulgyulladás. Jó hatással van a gyomor és a bél területére is. Teltségérzetből eredő felfúvódás, bélgyulladás, bélgörcsök, böfögés és gyomorégés, gyomorgörcsök ellen. A hólyag és a vese területén hatással van a kőképződésre. - Ízületeknél is megmutatkozik hatása: a váll és a nyak feszültségénél, merevségénél használják. Felismerhetjük segítségével és újra felfedezhetjük valódi énünket. Hat depresszió ellen, új reménnyel tölt el. Segít látnoki képességeink felfedezésében.

SÓLYOMSZEM gyógyító hatása
Csakra : szakrális csakra, homlokcsakra  Csillagjegy : Vízöntő
Elem : levegő, némi föld
Tulajdonságai : Szín : kékes, kékesfekete átlátszatlan
Ez a kő elsősorban raktároz. Felvesz minden felesleges energiát, így minden területen alkalmazható, ahol túlteng az energia. Emiatt csak rövid ideig szabad használnunk.
Gyógyhatása : Már a nevéből is kitűnik, hogy ez a kő hatással van a szemre, valamint a fej egész területére. Használhatjuk minden szemproblémára, illetve a szem túlerőltetéséből eredő fejfájás kezelésére. Lelki síkon is kapcsolatban áll a szemmel. Képessé tesz a szellemi áttekintésre, távolságot tartva az eseményektől. Segít, hogy a zaklatott helyzetekben megőrizzük nyugalmunkat, higgadtságunkat, ne veszítsük el rálátásunkat. Ilyen módon a stresszes helyzetekkel is könnyebben elbánunk.

SZODALIT gyógyító hatása   
A szodalithoz hozzárendelhető: Csakra: homlokcsakra    Csillagjegy: Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak Elem: föld, levegő
Tulajdonságai: Színe: fehér, szürke, kék, zöld átlátszótól az átlátszatlanig
Gyógyhatás: A szodalit már nyers állapotban is megnyugtató hatású, hiszen ha ránézünk, a fátyolfelhőkkel átszőtt, ragyogó kék ég, vagy a tenger fehér tajtékot vető hullámai jutnak róla eszünkbe. A szodalit hatásával javítja tudatos észlelőképességünket, egyensúlyba hoz, megnyugtat és helyrebillenti emocionális iegyensúlyozatlanságunkat is. Oldja az érzelmi gátakat és a bűntudatot, általa bensőleg szabadabbnak érezzük magunkat. Használják a látás javítására, a szem gyulladásának eseteiben, retinaproblémák kezelésére. Szabályozza a vérnyomást, hat a hasnyálmirigyre, segít vércukorproblémák esetében. Ekcémára is hasznos segítség. Kezelhetünk vele minden mirigybetegséget, illetve a mirigyek működési zavarait, beleértve a pajzsmirigyet is. Mivel a nyaktájékra is pozitív hatással van, használhatjuk például rekedtség vagy gégepanaszok esetében is. A szodalit erősíti az immunrendszert. Hatásos nyirokproblémák esetében is.

TEJKVARC gyógyító hatása
Amikor még nem kristályosodott ki, a hegyikristály tejszerűen átlátszatlan. Ebben a formájában tejkvarcnak nevezik.
Gyógyhatása: Hatással van a szemre (erősítő, gyulladásgátló hatás, hosszú olvasás, vezetés, képernyő előtt töltött idő utáni fáradtság esetén, szürke- és zöldhályog ellen, tisztítja a könnycsatornákat) bőrre (pattanások, vérzések, égési sérülések, ekcéma, hegesedés, bőrallergia, bőrkiütés ellen), ízületekre (ízületi gyulladás, gerincoszlop tartáshibáinak korrigálása, porckorongpanaszok, csípőgyulladás, lumbágó, a hát erősítése, nyak lazítása, hátfájás, gerinctörés, gerincoszlop általános erősítése). Vérre (véredények tágítása, a véredények szűkülése ellen, fehérvérsejt képződés). Belekre (hashajtó, szabályozza az emésztést, enyhíti a bélgörcsöket, optimalizálja a gyomor működését, erősíti a béltájékot, gyomorpanaszoknál, - gyomorfekély és gyomorfájás esetén, hasmenéses betegségeknél is hasznos. További felhasználási lehetőség: ellenálló képesség növelő, testi, lelki és szellemi kimerültség esetén, a végtagok fáradtságérzete esetén; nyugtató; serkenti a tobozmirigy működését, sejtképződést, oldja az energia blokádjait, hogy serkentse a tobozmirigyet. Lázcsökkentő, görcsök, rángógörcsök (epilepszia esetén). Alkalmas anyagcsere élénkítésére. Egyensúlyzavarok, epilepszia, érzéketlen testrészek esetén, szédüléskor, ájuláskor, Harmonizálja a két agyfélteke működését, erősíti az agyalapi mirigyet.
Alkalmas a negatív energiák levezetésére, aura tisztítására erősítésére és védelmére, a kifejezőerő növelésére, a lelki díszharmónia kiegyenlítésére, az álomtevékenység javítására, segítség az ellazuláshoz. Használható lelki sebek begyógyítására, sorscsapások feldolgozására, a káros környezeti sugárzás csökkentésére. A hegyikristály gyógyhatásai szinte végtelenek, hiszen minden területen hat, a felsorolás ezért nem teljes értékű.


TIGRISSZEM gyógyító hatása   
Csakra: napfonat csakra   Csillagjegy : Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas
Elem: föld, némi levegő
Tulajdonsága: Színe: sárgásbarna, aranybarna az áttetszőtől az átlátszatlanig.
Gyógyhatása:
A tigrisszem erősíti a légutakat és a tüdőt, ezért meghűlés, köhögés, asztma, és bronchitis esetén segítheti a gyógyulást. Hatással van az izületekre és a csontozatra is, alkalmazása csonttörés esetén ajánlott. Aktiválja a mozgásszerveket, hatásos azok merevségével szemben. A tigrisszem hatásos segítség az idegi betegségek esetében is, az ideggyulladástól az idegességig, idegerősítő hatású, de epilepszia és skizofrénia vagy paranoia, üldözési mánia és szellemi eltévelyedések ellen is hasonlóan jó segítség. Segít a stressz leépítésében. A tigrisszem pozitív hatást gyakorol az agyra és a koncentráló képességre. Aktiválja döntési képességünket, bátorságunkat és tetterőnket, segít a döntések meghozatalában és problémáink megoldásában. A tigrisszem révén feloldhatók az emocionális blokádok.
Amint az már ránézésre is látszik, e kőben többféle rezgés egyesül, így a segítségével megtanulhatunk távolságot tartani, s egy bizonyos sorrendet felállítani. A tigrisszem megfékezi a túláradó energiákat és izgalmakat. Mélységes belső béke és védettség, érzelmi mélység fejlődik ki hatására. Használatával kifejleszthetjük magunkban a mások iránti bizalom és megértés képességét.

TOPÁZ gyógyító hatása
Gyógyhatások: általános erosíto, aranyér, gyomorfekély, hosszú élettartam, idegek, kötohártya gyulladás, köszvény, lép, olvasási zavarok, változókor, vérkeringés,
Pszichikai hatások: bosszúságok, depresszió, ero, féltékenység, indulatok, kimerültség, szenvedélyek

TÜRKIZ gyógyító hatása
A türkizhez hozzárendelhető:
Csakra: torokcsakra      Csillagjegy: Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak
Elem: víz, levegő
Tulajdonsága: Színe: halványkék - halványzöld átlátszatlan
A türkiz a porózus kövek közé tartozik, nem bírja a közvetlen napsugárzást, Hatására kifakul, törékennyé válik.
Gyógyhatása: A türkiz hatása rendkívül sokrétű, leginkább azonban a torok tájékára és a légutakra van hatással. Használhatjuk köhögés és hörghurut, torokgyulladás, szamárköhögés, pszeudokrupp, mindenféle tüdőbetegségek, tüdőgyulladás, nyelési zavarok, megfázás, de akár pajzsmirigyműködés szabályozásának szükségessége esetén is. Rezgése megnyitja a torokcsakrát, ezért a türkizt a beszédhibák (például dadogás) javítására is használhatjuk, de arra is segítségünkre van, hogy megtaláljuk a megfelelő időben a megfelelő szavakat. Alkalmazhatjuk továbbá fogínygyulladás, fogínyvérzés, vagy ínysorvadás kezelésére. Hatással van ezenkívül az izületekre és az izmokra, jó inszalaghúzódás,-gyulladás vagy -szakadás esetében, használhatjuk izomláz, izommerevedés ellen is.
A türkiz segíti emellett a szervezet méregtelenítését és savtalanítását, így rendkívül jó hatással van a vesére is. Hátráltatja a hólyag vagy vesekövek kialakulását. Használatával felszívódnak az ödémák is.
Segíti a zsírégetést is, ezért jó hasznát vesszük, ha diétázunk. A türkiz segít elhatárolódnunk a lelki terhektől. Megszünteti az ingadozó kedélyállapotokat,a félelmet, depressziót, javítja a kedélyt, segít megőrizni energiatartalékunkat. Kimerült állapotban nagy segítséget jelenthet használata.
Tisztítja és erősíti az aurát, óv a negatív energiától és rezgésektől. Hajdan a fekete mágia hatásainak kiküszöbölésére használták. A türkiz helyreállítja a lelki harmóniánkat, erősíti intuíciónkat, s mivel hatására bensőleg megnyugszunk, mélyíti a meditációt is.

UNAKIT/EPIDOT gyógyító hatása
Az unakithoz hozzárendelhető:
Csakra: Napfonat csakra, szívcsakra
Csillagjegy: Ikrek
Elem: Föld
Szín: sötétzöldtől a sárgászöldig, átlátszótól az átlátszatlanig.
Előfordulási helye: Ausztria, Finnország, Kenya, Brazilia, Namibia, stb.
Gyógyhatása: Az unakit jelentősen meggyorsítja a betegség utáni lábadozást, elősegíti a pihenést. Rezgésével erősíti a szervezet öngyógyító erőit és segít, hogy gyorsabban váljunk ismét egészségessé. Az unakitot alapvetően minden terület regenerációjához használhatjuk. Ugyanígy alkalmas a betegség megelőzésére, mivel erősíti az immunrendszert. Javítja a belek, a máj és a tüdő működését is. Lelki területen az unakitnak tulajdoníthatóan gyorsabban felépülünk a sorscsapások és lelki megrázkódtatások után.

Pávakagyló gyöngyház
A gyöngyházat mindenféle nyálkahártya probléma, gyulladás, duzzadt, megnagyobbodott mandulák, mandulagyulladás, viszketegség ellen használhatjuk. Hat a levertségre, helyreállítja a lelki egyensúlyt, élénkíti a hajtóerőt. Használatával kitágul lelki horizontunk
A gyöngyház színe lehet kék, zöld, rózsaszín, sárga, fehér. Kristályszerkezete: kagylók és csigák külső héja